utorok 11. apríla 2017

Čo zastaví Bayern? Snáď len jeho vlastné oslavy

Istotu Bayern získal nebývalo skoro, už na konci marca. V top piatich európskych ligách sa to ešte nikomu tahle skoro - na samom začiatku kalendárneho jari - nepodarilo. Niektorí hráči Bayernu si pre pohár išli ešte s rukavicami. Za 27. okolo Bundesligy sa obzerá komentátor českej verzie Eurosportu Václav Procházka.
Leverkusen si pripísal 500. víťazstvo v Bundelize, derby Dortmunde sa Schalke neprinieslo žiadny gól, zato ho strážil rekordný počet 3 000 policajtov.Tradičné účastníci Bundesligy Hamburg a Stuttgart sa trepú v zostupovom bahne, ale predsa len sa sluší v tejto chvíli venovať hlavne Bayernu, ktorý o titul nemôže prísť už ani teoreticky…
dortmundskom dvojročná, pre Bayern neprijateľná až potupná nadvláda , obra proste neskutočne prebrala. Natoľko, že Heynckesova už tak spanilá minuloročná cesta k triumfom je ešte dolešťována k úplnej dokonalosti. To všetko samozrejme za pomoci m asívnych investícií. Do posíl, systému práce a trénera.Či už sa hovorilo a písalo čokoľvek, nebolo zase až také jednoduché pre Uliho Hoeness privábiť exbarcelonského Pepa Guardiolu, ktorý dnes už bývalému prezidentovi symbolicky venoval čerstvý triumf.
Je však jasné, že ani tie najväčšie investície vo futbale ešte nemusia znamenať úspech. Guardiola však báječne priplával do nemeckej reality. Už má na konte triumf v Superpohári, pri MS klubov aj v Bundeslige a z vlaňajšieho trojnásobného Heynckesova úspechu mu chýba dosiahnuť na triumf v domácom pohári a v Lige majstrov. A nie je to nereálny cíl.Z Bayernu ale Guardiola neurobil novú Barcelonu, hoci sa to mnohým môže zdať. Skôr ho nad ňu povýšil.Hráči sú permanentne v pohybe, dokážu meniť štýl. Áno, sprvu si každý všimol krátkych prihrávok, toľko typických pre Guardiolův barcelonský rukopis, ale nielen Oliver Kahn vo svojom blogu pripomína, ž e je v tom aj patričná dynamika. "Vo správnu chvíľu hrá tím rýchlo a priamočiaro dopredu," vidí Kahn.
Ďalšie výrazné momenty v hre Bayernu? Aj obrie sebavedomie sprevádza herné schopnosti. Nikto sa na ihrisku neskrýva, pri tejto konkurencii v kádri by to bola futbalová samovražda.Aj preto má tím na konte v tejto chvíli 19 bundesligových výhier v rade, 52x za sebou je neporazený. "V hre všetkých naozaj veľkých tímov vždy dominujú jedna alebo dve veľmi výnimočné osobnosti. To sú Messi alebo Ronaldo v Barcelone a v Madride. Bayern má v súčasnej dobe Robbena a Ribéryho, hneď dvoch hráčov, ktorí dokážu urobiť malý, ale kľúčový rozdiel, " píše tiež Kahn. Len pre pripomenutie: v posledných 28 zápasoch, v ktorých Robben v BL nastúpil v základe, Bayern vždy vyhral…Naozaj rozdielový hráč.
Slová kritikov, napríklad Franza Beckenbauer, ktorý Ručal nad herným štýlom Bayernu, teraz zapada jú do močiara bezvýznamnosti.A pred Bayernom sa podľa všetkého rysuje šanca prekonať ešte požehnanú porciu rekordov. A čo by v Nemecku mohlo Bayern pribrzdiť? S nadsádzkou povedané snáď jeho vlastné oslavy. Guardiola v Berlíne Júchal podľa bulvárnych médií do štvrť na päť, niektorí hráči v berlínskom bare po výhre nad Herthou vydržali až do šiestich a so zásobami pitie v podniku dosť zacvičili. Ak je ani toto nezlomí, tak už asi žiadny súper. Alebo snáď sami uberú plyn po tom, čo majú titul istý?Uvidíme v sobotu v bitke dvoch najlepšie strieľajúcich tímov súťaže, Bayernu a Hoffenheimu, ktorý do Allianz Areny dorazí aj so svojím klenotom - Robertom Firmin.
Čo ešte môžu byť zaujímavé méty pre Bayern v tomto ročníku Bundesligy?
Sezona bez prehry - to sa ešte nikomu nepodarilo, v tej minulej Bayern prehral raz jediný raz, a to s Leverkusenom, obdobne pre neho skončila aj sezóna 1986/87.
Najviac bodov - predošlú sezónu končil so ziskom rekordných 91 bodov, mnohí hovorili, že to hneď tak nebude prekonané, teraz je na to Bayern pomerne blízko, teoreticky môže dosiahnuť až na 98 bodov, zatiaľ ich má 77.
Sedemnásť domácich víťazstvo v jednej sezóne - Schalke (1971/72), Bayern (1972/73) a Wolfsburg (2008/09) ich dokázali v minulosti nazbierať len 16.
Najviac výhier - hranica 29 víťazstvo z minulého ročníka je prekonateľná , teraz ich má Bayern 25, zostáva sedem zápasov.
Najmenej inkasovaných gólov - v minulej sezóne ich dostal 18, v tomto zatiaľ 13.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára